De kip
De kip, vanoorsprong een bosdier, heeft de afgelopen eeuw grote veranderingen ondergaan:ze moeten snel groeien om vlees te produceren, de plofkip, en de taak van deleghennen is om extreem veel eieren te leggen, beide ten koste van eigengezondheid en welzijn.
In de traditionelelandbouw hebben de gebruikelijke kippenrassen maar één doel: zoveel mogelijkeieren en zo snel mogelijk vlees. Dat uitgangspunt zorgt er onder andere voordat de broertjes van de leghennen overbodig zijn en als eendagskuikens worden vergastof op een andere manier gedood.
Biologisch
In denatuurvoedingswinkels liggen vaak eieren en kippenvlees van dezelfdesnelgroeiende rassen, al krijgen ze beter voer en betere omstandigheden.
De haantjes,broertjes van de hennen, blijven leven, maar zijn niet geschikt voor het vlees.
In de biologische landbouw wordtwel gestreefd naar dierenwelzijn en gesloten kringlopen, waarbij zowel dehennen als de haantjes recht hebben op een fijn leven en een zinvolle plek inhet landbouwsysteem.
De dubbeldoel kip
De oplossing is een biologisch kippenrasmet een dubbeldoel: eieren énvlees. Want bij een dubbeldoelkip legt de hen eieren èn krijgen allehaantjes bestaansrecht als vleeshaan.
De ontwikkeling van eenprofessionele biologische dubbeldoelkip bleek een lange zoektocht vanruim twintig jaar. Een gezonde kip die bijna dagelijks een ei legt én genoegvlees op de botten heeft was niet zomaar ontwikkeld.
De Sasso
Dankzij een lange samenwerkingtussen veeartsen, boeren, onderzoekers, voerleveranciers, is het gelukt om een veelbelovendedubbeldoelkip te ontwikkelen door oude authentieke rassen te kruisen waarbij deoorspronkelijke eigenschappen bewaard blijven, de hennen voldoende eierenleggen en de haan lekker vlees levert: de Sasso kip, waarbij de hennen en dehanen afstammen van biologische Sasso moederkippen.
Natuurlijk & gezond
Zoals bij de meeste vogels lijkende hennen en hanen van de Sasso niet echt op elkaar.
De hennen zijn sierlijke grijzehoentjes met een zwarte kop. De hanen hebben een bont verenpak en een mooierode kam.
De kracht van Sasso kippen is datde dieren zich op een natuurlijke manier ontwikkelen. De hennen leggen op eenrelatief latere leeftijd hun eerste ei en de haan is pas na 16 à 18 wekenvolwassen.
De hennen leggen wat minder eierendan een huidige legkip. Hierdoor houden ze meer energie en kalk over om zelfgezond te leven zonder botbreuken.
Kippenkar
De Sasso kippen leven buiten in enom een mobiele kippenkar. Iedere week wordt de kar verplaatst en lopen ze opeen vers stuk gras met klavers, insecten en wormen. Ze hebben veel ruimte en kunnenhun natuurlijk sociaal gedrag behouden met scharrelen, stofbaden en eten. Dekippen kunnen de kar in en uit voor vers water, extra voer, om in alle rusteieren te leggen en ’s-avonds op stok te gaan. Naast elke hen is er ook eenhaan die zorgt voor een natuurlijk overwicht.
Kwaliteit van leven
Doordat de Sasso kippen vanAlleb’ei’ van een oorspronkelijk ras zijn vertonen ze een soorteigen gedrag meteen natuurlijk leefstijl en ritme. Overdag scharrelen ze graag buiten onderstruiken en bomen, ze nemen dagelijks een zandbad en gaan in de avondschemeringop stok. Zowel de hennen als de hanen hebben een rustig en vriendelijk karakteren zijn veel minder geneigd om soortgenoten te pikken. Het zijn sterke blijekippen die zich sociaal gedragen en veel bewegen. Het zorgt voor lekkere eierenen smakelijk vlees geeft de dieren een hoge kwaliteit van (samen)leven.
Eieren, vlees en meer
Een Sasso hen legt gemiddeld 260eieren per jaar, die bij de ODIN winkels in Nederland worden verkocht.
De hanen leveren lekker malsvlees. Ook de hennen hebben na het eind van hun leg nog een tweede doel als volwaardigevleeskippen. Doordat de kippen veel bewegen is het vlees stevig en mals.
De hanen en hennen worden geslachten verwerkt door De Groene Weg. Het biologische kippenvlees is te koop bij DeGroene Weg en Ekoplaza. Het vlees van de Sasso herken je aan de wat roderekleur en vollere smaak.
De Kleinste Soepfabriekmaakt smakelijke biologische soep en bouillon van de botten en het vlees.
De Sasso is een goedeontwikkeling voor de kippen, de boeren en de consumenten.