Het project begon in eind 2020 met het aanpassen van bestaande plantages naar een biologische en duurzame ontwikkeling met als doel het kunnen leveren en exporteren van biologische palmolie van hoge kwaliteit voor de biologische levensmiddelenindustrie.
De genodigden waren vertegenwoordigers van IOI uit Maleisië, vertegenwoordigers van de handelssectie van de Maleisische Ambassade, Den Haag en Matrade, Rotterdam. Vertegenwoordigers van de betrokken controle organisatie Control Union en QTI laboratorium.
De betrokken partner, Manuport, bij het uitvoeren, invoeren en transporteren van de eerste containers bio palmolie.
MVO, de Nederlandse branchevereniging voor oliën en vetten. Enkele bedrijven die al biologische palmolie kopen en uitkijken naar de bio palmolie uit Maleisië die een bijzondere kwaliteit heeft in hardheid.
Teun Eigenraam, als het ware opgegroeid tussen de Maleisische oliepalmen, vertelde aan de hand van een presentatie over het proces om deze plantages biologisch te krijgen.
Niet alleen geen gebruik van kunstmest en pesticides maar een totaal andere aanpak van de groei en verwerking door het aanpassen van het proces met alleen maar natuurlijke middelen.
Het lokale aanpassen met adviseurs en begeleiders van het telen, transporteren naar de mill voor de verwerking. Na een periode van drie jaar conversion naar het totale biologische concept.
Alle biologische palmolie is voor export naar Europa en de USA.
Poppe Braam van DIDIT is bekend met biologische palmolie projecten uit verschillende werelddelen en heeft vanuit zijn kennis het project begeleid. Met een presentatie van foto’s en film laat hij zien wat er anders is aan deze plantages.
In plaats van transport met een tractor worden buffels gebruikt. Dezelfde buffels leven onder de palmen van het gras en bemesten meteen de grond. Een probleem zijn ratten die verzot zijn op de palmvruchten. Tussen de bomen staan uilenkasten, de uilen houden de ratten onder controle evenals speciale honden die hiervoor zijn afgericht.
Elke lading palmfruit heeft een eigen opslag voor de verwerking van de palmvruchten en de palmpitten.
Een bijzondere video van een interview door Christine Tan van CNBC, Singapore met de bestuursvoorzitter van IOI, Dato’ Lee Yeow Chor, die laat zien dat de belangstelling in Maleisië voor dit project groot is.
https://www.youtube.com/watch?v=TyXVWXVXlss
Regelmatig worden water en fruit op de plantages gecontroleerd op residuen en er is nu al een flinke toename van vogels en insecten.