Back

De Boekweit Coöperatie

No items found.

Boekweit

Boekweit is een pseudograan (zaad) uit de duizendknoop familie wat al duizenden jaren geleden in Europa werd geteeld. Door de Saraceners uit Noord-Afrika meegenomen, vandaar de Italiaanse en Franse naam, sarraceno/sarrasin. In de Middeleeuwen werd het weer geïntroduceerd via de Zijderoute uit Centraal en Noord Azië, waar ook het oorsprongsgebied ligt.

Boekweit, Fagopyrum Esculentum is een , de naam boekweit komt van beuk (lijkt opkleine beukennootjes) en weit (oude naam voor tarwe).

Het gewas is sinds het begin van de 20e eeuw nagenoeg verdwenen door de opkomst van de intensieve landbouw en vervanging door de aardappel. Het is gemakkelijk te verbouwen maar gevoelig voor weersinvloeden.

Boekweit is bekend vanwege de uitbundige bloei in juli en augustus met witte bloempluimen die veel nectar bevatten. De bloemen trekken veel bijen aan die de bekende donkere boekweithoning maken, een honing met geneeskrachtige eigenschappen. Door de vele insecten en (insectenetende) vogels is het een grote bijdrage voor de biodiversiteit.

Vroeger en nu

Boekweit en boekweitmeel is voedzaam, licht verteerbaar en glutenvrij. Het bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Daarnaast bevat boekweit rutine, een sterke anti-oxidant die ook in de geneeskunde wordt gebruikt.

De korrels kunnen verwerkt worden als pap (grutten en gebroken korrels),voor de warme maaltijd (geroosterde hele korrels als kasha), als risotto of in een salade. Als meel voor pannenkoeken, samen met een ander graan wat gluten bevat.

Balkenbrij is een vanouds bekend gerecht waarbij het meel, samen met restjes vlees en bouillon een soort cake vormt waarvan de plakken worden gebakken. In Japan maakt men soba-noedels van boekweit.

Boekweit wordt gedopt, de doppen kunnen onder andere gebruikt worden in meditatiekussens of warmtekussens en yogamatten.

Lange termijn

De Boekweit Coöperatie is een uniek lange termijn  initiatief en weet zich gesteund door provinciale overheden, door natuur en milieu organisaties en staat open voor particuliere sympathisanten die de boekweitteelt in Nederland een warm hart toedragen.

 Voor meer informatie:
De Boekweit Cooperatie
+31 6 57933452
p.brul@telfort.nl