Back

Open dag Kalverliefde

No items found.

Op zaterdag 5 oktober was het Kalverliefde open dag op de Noaberhoeve van boer Gerlof en boer Bas in Echten/Drenthe om het 2 jarig bestaan te vieren.

Janine van der Drift, de oprichtster van Kalverliefde, organiseerde een open dag voor “boeren, burgers en buitenlui”.

Het was een vol programma waarin Janine eerst vertelde over dierenliefde, dochters en passie voor kalf bij de koe waaruit haar missie is ontstaan. De weg die ze aflegde, 2½ jaar geleden, met boer Gerlof en 3 andere biologisch dynamische boeren.

De pitches bij desupermarkten, het begin met 250 liter melk wat al snel veel meer werd vanmeerdere BD boeren. Sinds kort is, naast Albert Heijn en Plus ook de Jumboklant van Kalverliefde.

Marjolein de Rooy vande Vakbond voor Dieren www.vakbondvoordieren.nl/ vertelde over het onderzoek naar koeientaal, met welk geluid wil de koe wat vertellen.

Daarna liet fotograaf Jack Tummers zien hoe je het beste de koe in de wei op de foto zet met mobiel of camera.

Lesley van Eyes on Animals, www.eyesonanimals.com/nl/  liet zien hoe ze op verschillende manieren ervoor zorgen dat dieren goed behandeld worden in de veeteelt, bij melkveehouders, kippen, transport en slachterijen.

Boer Bas gaf een rondleiding naar de koeien en kalfjes. Hij vertelde over zijn eigen motivatie om BD boer te worden. Over de Friese Hollandse koeien, waarom dit ras, en ook de Groninger Blaarkop. Over het land en de omgeving, wat er belangrijk is. Hoelang een koe kan kalveren, hoe lang het kalf bij de koe blijft en hoeveel melk dat scheelt voor de boer. Wat belangrijk is voor de koe aan kruidenrijk gras en krachtvoer.

Natuurlijk was er ook een verhaal over Agroforestry van boer Gerard Keurentjes. En men kon meedoen met het melken van de koeien.

DID-IT was aanwezig met Poppe, Martin en Martha. Behalve vaarskalfjes zijn er ook stierkalfjes bij de boeren van Kalverliefde. Aangezien bij de Braamstruik al Jerseykalfjes opgroeien kunnen er wellicht ook stierkalfjes van Kalverliefde worden “geadopteerd”.

https://kalver-liefde.nl/